SAMARDALA – Bulharský medový česnek

Samardala, nebo též Bulharský medový česnek je tradiční bulharská bylina, o které většina lidí ví, že se používá k výrobě tzv. barevné soli. Tato bylinná sůl se stejnojmenným názvem jako samotná bylina je typické bulharské koření, které se skládá ze sušených listů bulharského medového česnek a soli. Medový česnek patří do rodiny allium a je endemická na Balkánském poloostrově. Z této silně aromatické byliny se rozemletím jejích listů s kuchyňskou solí stává pověstné a typické bulharské koření.

Toto koření má nejen téměř návykovou chuť, ale je velmi zdravé, díky účinkům bulharského medového česneku, které je možné přirovnat k našemu medvědímu česnku. Chuť zdravé a voňavé samardaly je silná, hořká a kořeněná, zvláště když je rostlina svěží a více připomíná křen.

Samardala se používá na úpravu teplých i studených jídel a pokrmů. Při přípravě teplých jídel je vhodné samardalu použít až při konečné úpravě pokrmu. Při vařené či pečení by medový česnek dostal hořkou chuť a ztratil by něco ze svých vhodných účinků.

Samardalu a další super produkty z Inca Botanica v prodeji u nás v obchůdku 😉